Dietetyk kusi: Czekolada poprawia wzrok!

Jeśli jesteś amatorem czekolady, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość – wpływa ona dobrze na nasze zdrowie – w tym również oczy. Dla niektórych gorszą wiadomością może być to, że pozytywnie oddziałuje na nasz wzrok i stan zdrowia tylko ciemna czekolada z zawartością przynajmniej 70-80% kakao.

Czekolada – poprawia nastrój, dostarcza energii, wyśmienicie smakuje. Kiedyś traktowana nawet jako afrodyzjak. Dietetycy i lekarze biją jednak na alarm i odradzają jej duże spożywanie. Wysoka zawartość cukru i tłuszczy, negatywnie wpływa na nasze zęby, a także wagę, ale na szczęście dotyczy to głównie mlecznej czekolady. Jest jeszcze czekolada, która ma więcej zalet niż wad i taką jest ciemna czekolada z wysoką zawartością kakao w składzie.

Dobra na wzrok

Jak czytamy na stronie internetowej brytyjskiej Eye Clinic London, ciemna czekolada nadal ma w sobie sporo cukru i tłuszczu, aczkolwiek ze względu na wysoką zawartość kakao, jest znakomitym źródłem m.in. cynku, magnezu, żelaza, miedzi, a ponadto antyoksydantów oraz flawonoidów, które działają prozdrowotnie. Oprócz tego, że działa pozytywnie na ogólny stan zdrowia, ze spożywania nawet małej ilości ciemnej czekolady płynie sporo benefitów dla naszego wzroku.

Zwyrodnienie plamki żółtej

Obecna w ciemnej czekoladzie miedź wpływa pozytywnie na nerw wzrokowy, zmniejszając ryzyko jego uszkodzenia – informują brytyjscy naukowcy. Witamina A obecna w kakao, zmniejsza ryzyko wystąpienia wraz z wiekiem zwyrodnieniu plamki żółtej. Najczęściej przypadłość ta dotyka osoby po 60. roku życia.

Jaskra

Flawonoidy obecne w ciemnej czekoladzie pomagają przeciwdziałać lub skutecznie opóźnić wystąpienie jaskry, która nieleczona prowadzi do częściowej lub całkowitej utraty wzroku.

Lepsze widzenie

Badania pokazują również, że ciemna czekolada u młodych osób wpływa na polepszenie widzenia. Odkryto, że kakao obecne w czekoladzie zwiększa przepływ krwi do mózgu i siatkówki oka, w rezultacie nasz wzrok ulega wyostrzeniu w ciemniejszych warunkach otoczenia.